Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mediátor munkája - bevezetés

2008.06.16

A mediátor, egyszerű magyar kifejezéssel a közvetítő szerepe a peren kívüli, vagy permegelőző megállapodásokat célzó eljárásokban jelentkezik elsősorban. 

 

Nem feltétlenül a bíróságon kell kezdeni vitás ügyeink, jogvitáink intézését. Érdemes megpróbálni, kipróbálni ezt a viszonylag rövid magyarországi múltra visszatekintő lehetőséget. A hagyományos, több évig tartó polgári peres eljárásokhoz képest lényegesen gyorsabb eredmény is elérhető nem ritkán a mediáció,  során azaz a közvetítői eljárásban.

 

Fontos annak az eldöntése, hogy van-e egyáltalán esély a peres eljárások elkerülésére. Ebben is segít a mediátor, a hivatalos eljárás előtt van lehetőség a konzultációra. Rövid, érdemi tanácsadás akár díjmentes is lehet. Érdemes megpróbálni.

 

Abban az esetben, ha a bírósági eljárás (a polgári per) már megkezdődött, még mindig nem késő mediátorhoz fordulni, ugyanis a perek kezdeti szakaszában a perilleték egy része még visszakapható, a perköltségek jelentős része megtakarítható, ha peren kívüli megállapodás születik és a felek közösen kérik a per megszünetését. Ezzel jóval többet lehet megtakarítani, mint amennyibe a mediátor közreműködése kerül, különösen igaz ez a nagyobb  értékű perek esetében.

 

Szulyovszky László

építészmérnök,

bejegyzett mediátor